Covid-19 ervaringen van docenten

Het Corona-virus heeft invloed op ons allemaal. Op ons werk, ons dagelijks leven, maar ook op de manier waarop we ons onderwijs de komende periode inrichten. Docenten geven noodgedwongen in plaats van klassikaal, digitaal les. Dit blijkt in de praktijk vaak een hele overstap voor de meeste scholen, docenten en studenten. Voor Boom beroepsonderwijs mocht ik docenten bevragen over hun ervaringen in deze digitale revolutie in het onderwijs. Om zo ervaringen en kennis te delen en ook in deze periode samen werk maken van onderwijs. Ik sprak met zes docenten over hun kijk op deze bijzondere periode. Lees hieronder het interview met Mourad Lamrini:

‘We leren en blijven verbeteren voor nu én voor de toekomst.’

Mourad Lamrini, docent logistiek Zadkine

Het geven van afstandsonderwijs lijkt bevlogen docent logistiek Mourad Lamrini met de paplepel te zijn ingegoten als je de instructievideo’s voor zijn studenten bekijkt. Mourad geeft zijn lessen aan ‘zijn’ niveau vier klassen van het Zadkine logistiek college te Rotterdam. Als trotse vader van een peuterdochter, die net kan lopen, is het af en toe best even schakelen tijdens de les als de kleine dame ineens in beeld verschijnt op de achtergrond. ‘Maar dat maakt het ook wel weer leuk’, aldus Mourad. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook de realiteit waar heel veel docenten op dit moment mee te maken hebben. Mourad deelt in dit interview zijn ervaringen met afstandsonderwijs en geeft tips en trucs voor een online les. lees het hele interview hier

Interim marketing & communicatie-adviseur Boom beroepsonderwijs

Wat een ontzetten leuk team mocht ik leren kennen bij Boom Beroepsonderwijs. Van november 2019 tot juni 2020 mocht ik hier als interim communicatie-adviseur aan de slag. In de eerste maanden ondersteuning van het team marketingcoördinatoren voor een grootschalig event en daarna ter vervanging tijdens het zwangerschapsverlof van een van de coördinatoren. Van november tot begin maart 2020 vanuit standplaats Meppel en daarna vanuit mijn thuiskantoor i.v.m. de uitbraak van het Coranavirus.

Werkzaamheden

Tijdens deze periode mocht ik o.a. onderstaande fondsen en uitgevers bedienen bij het uitvoeren en opzetten van marketing- en communicatieplannen. O.a. door het houden van interviews/schrijven van teksten, schrijven en uitsturen van nieuwsbrieven, maken van animaties/presentaties, voorbereiden en geven van webinars en het geven van communicatieadvies.

Introductiecampagne DigLin MVT

Een introductiecampagne en look & feel voor een hagelnieuwe online lesmethode. Een methode die nét even anders is en niet uitgaat van de traditioneel gebaande paden wanneer het gaat om het leren van een Moderne Vreemde Taal. Een uitdaging om dit alles binnen één maand te creëren, maar oh zo gaaf als het dan toch lukt!

Diglin MVT is een unieke digitale leermethode die door een intuïtieve en adaptieve opzet de student direct aan de slag laat gaan met het verkennen van een taal.

Voor deze campagne werkte ik intensief samen met collega Tanja Roelofs van Sourcecare Media. Na enkele productieve en inspirerende brainstormsessies ontwierpen we de complete look & feel van Diglin MVT.

We creëerden een campagne die in één oogopslag duidelijk maakt dat de student (leerder) zelf aan het stuur zit bij het ontdekken van een moderne vreemde taal. De docent (coach) neemt de rol van instructeur op zich. Hij/zij stuurt bij wanneer het moet en laat los wanneer het kan. Tijdens de introductie op 1 november 2019 op de beurs Levende Talen in de jaarbeurs Utrecht lanceerden we DigLin MVT met een herbruikbare DigLin MVT Truck, website, vouwfolders, beurswand en een introductie animatie.

Masterclasses Gastouderopvang

Wederom een leuk project met een fijne samenwerkingspartner onder mijn hoede! Zojuist de eerste online aanzet mogen wegzetten voor een opdracht voor drie grote partijen in de gastouderopvang: KennisNetwerk Gastouderopvang (KNGO), PortaBase en Fagon.

In samenwerking met creatief grafisch vormgever Tanja Roelofs van SourceCare Media creëer ik de communicatiecampagne rondom de Masterclasses Gastouderopvang. De Masterclasses bieden professionals in de gastouderopvang een inspirerende stap gericht op verdieping, toekomst en ondernemen. Zodat zij alles uit zichzelf én hun onderneming halen op zowel pedagogisch als zakelijk vlak.
Een avondvullend programma met sprekers die ondersteunend zijn op de dagelijks praktijk en aanvullend zijn op het gebied van innovatie, pedagogiek en ondernemen.

We creëerden een social media campagne met onder andere een triggermovie maar ook persberichten, banners en (web)teksten. Deze vinden hun weg nu al online en natuurlijk staat er ook een mooie aftermovie op stapel. Meer weten over de Masterclasses? Kijk op https://masterclasses-gastouderopvang.nl/.

Programma Masterclasses Zwolle, Eindhoven en Utrecht

18.00 – 18.30 Ontvangst met koffie/thee en een heerlijke lekkernij
18.30 – 19.45 Masterclassronde 1
19.45 – 20.15 Ontmoet uw collega’s met een drankje en een hapje
20.15 – 21.30 Masterclassronde 2
21.30 Ontmoet de sprekers bij de afsluitende netwerkborrel

Geen tijd meer voor een PowerPoint Presentatie? Gebruik Microsoft Sway!

Basic Tutorial Sway

Wanneer je iets moet presenteren of een interactieve les wilt maken dan is de eerste gedachte vaak: ‘Ik maak een PowerPoint presentatie’. Maar soms heb je weinig tijd tot je beschikking en dan is Microsoft 365 Sway een uitkomst. Sway is een app van Microsoft 365 waarmee je op een heel eenvoudige wijze rapporten, presentaties, instructies en lesbrieven kan maken en delen. Zo simpel als klik, klak, klaar!

Met Microsoft Sway maak je met één druk op de knop van een Word-document of pdf-bestand of van een Excel-werkblad een presentatie. Je uploadt een document, klikt op de knop en Sway maakt er een presentatie van. Klinkt te mooi om waar te zijn? Probeer het zelf en ga aan de slag met de eerste zeven basisstappen van Sway.

Om aan de slag te gaan met Sway heb je een Microsoft account nodig.
Dit kan een e-mailadres zijn van Hotmail of Outlook. Als bij je school Office 365 wordt gebruikt, dan kun je bij Office 365 inloggen met je schoolaccount. Heb je geen Microsoftaccount, voer dan de volgende stappen uit. Open een browser en typ als adres www.account.microsoft.com. Klik op de knop een Microsoftaccount aanmaken en vul je de gegevens in.

Starten met Sway

Om Sway te starten open je de site van Office.com

1. Typ in de browser het adres www.office.com

2 Klik op Alle apps. Afhankelijk van het Office-abonnement verschijnen de apps die voor jou beschikbaar zijn, bijvoorbeeld Teams en Notebook Classroom.

3 Klik op Sway. De applicatie Sway start. Je hebt twee mogelijkheden. Je kunt een Sway maken door te beginnen met een compleet lege pagina waar je zelf tekst, foto’s en video’s aan toevoegt of je kunt snel een document omzetten in een presentatie. In deze tutorial zetten we een document om in een presentatie.

1. Kies voor starten vanuit een document.

De verkenner van Windows opent en je selecteer het document dat je wilt omzetten in een Sway-presentatie. De bestanden die je kunt invoegen zijn een Word-, Excel-, pdf- of zelfs een PowerPointbestand. Hoe meer koppen, plaatjes en stijlelementen er aan het document zijn meegegeven hoe mooier de presentatie zal worden.

1 Selecteer het bestand.

2 Klik op Openen.
Het bestand wordt in Sway ingevoegd en kan op verschillende manieren gepresenteerd worden.

Door op het plusje te klikken kun je zelf nog extra elementen toevoegen aan de Sway-presentatie. Bijvoorbeeld een Kop, een Tekst, een Afbeelding, een Stapel afbeeldingen of je voegt nog een document toe met de toets Uploaden. Deze laatste verschijnt als hyperlink in je Sway. Zo kun je ook een interactieve les opbouwen met bijvoorbeeld tussentijdse vragen in Microsoft Forms.

Met de knop Verhaallijn (1) zie je wat Sway van het document heeft gemaakt. Door op de knop Ontwerp (2) te klikken zie het resultaat. Met de knop Stijlen (3) kun je een keuze maken uit verschillende WeergavenThema’s en kleuren Aanpassen. Gewoon klikken en je ziet dat de veranderingen direct worden toegepast. Met de knop Afspelen (4) start je de presentatie. Met de knop Delen (5) kun je de Sway-presentatie delen met studenten of collega’s.

Vergeet niet tussentijds de presentatie af te spelen om het resultaat te bekijken. Met de knop Bewerken kom je weer terug naar het ontwerp.

Sway sluiten betekent de internetpagina van Sway sluiten. Deze wordt dan automatisch opgeslagen bij de opslagdienst van Microsoft OneDrive en kun je daar weer openen.


Dit artikel verscheen eerder in het Magazine Trots op VMBO en is geschreven voor Boom beroepsonderwijs.

Wil je een exemplaar bestellen klik dan hier.

Summerschool KinderWijs TV

Voor KinderWijs TV bedacht Creatief Gereedschap de zomerse campagne SummerSchool voor de kinderopvang. In de zomerperiode konden professionals aan de slag met acht verkorte leermodules via E-learning en na het behalen van de eindtoets ontvingen zij een certificaat.

Gastouderbureaus en Kinderdagverblijven kregen de mogelijkheid om als organisatie al hun kindprofessionals én ouders bij te scholen voor € 299. De SummerSchool 2018 was beschikbaar vanaf 1 juli 2018 tot 22 september 2018. Ruim 2500 kindprofessionals namen deel aan de SummerSchool van 2018. De SummerSchool is inmiddels een jaarlijks terugkeren evenement van KinderWijs TV.

Regioreporters van Boys & Girls Club

Soms heb je van die opdrachten die echt de kers op de taart zijn, dan mag ik op pad met de regioreporters van Boys & Girls Club. Deze reporters maken reportages achter de schermen of tijdens events. Ik begeleid deze jonge journalisten voorafgaand en tijdens de reportages, film en monteer tot korte clips voor het YouTubekanaal van Boys & Girls Club. De rubrieken Lifestyle, Science, Food, Explore en Fun uit het magazine komen herkenbaar terug in de interactieve vlogs. De content prikkelt de nieuwsgierigheid van de jonge doelgroep. Bovendien stimuleren de doe-items om activiteiten uit te voeren en (buiten) in beweging te komen! Ook zo’n gave vlog van een event of uw organisatie. Kijk op https://boysgirlsclub.info/partners/

Vers van de drukpers van Boom beroepsonderwijs:

Voor de mooie doelgroep VMBO mocht ik samen met collega auteur Anne Timmer-Melis het werkboek: werken met Windows en Office gevorderd creeren. De serie Edu4all biedt praktisch en beroepsgericht lesmateriaal voor de onderbouw (PPO), de beroepsgerichte profielen, LOB en algemene beroepsgerichte vaardigheden. Met dit werkboek haalt de leerling meer uit Windows, Word, Excel en Powerpoint. Het is het vervolg op het werkboek Werken met Windows en Office – basis.

Het werkboek werken met Windows en Office gevorderd bestellen? Dat kan hier.

Back to the future

De afgelopen maanden mocht ik weer even proeven van de zoetste tompouce van Nederland. Terug naar mijn roots daar waar het communicatievak voor mij ooit echt begon. Bij een van de mooiste retailmerken van Nederland: HEMA.

In een adviserende rol mocht ik aan de slag voor de afdeling change- en procesmanagement. Naast het geven van strategisch communicatieadvies ging ik hands-on aan de slag met diepte interviews en het creëren van middelen rondom het project. Wat onder andere resulteerde in prachtige, enthousiaste en inspirerende verhalen van medewerkers. To be continued!

Razende Reporters van Basisschool De Reuzepas

Zo leuk voor alle Razende Reporters van Basisschool De Reuzepas uit Ewijk. Lokale media als de Maas&Waler en Beuningen Magazine pikken de eerste editie van het Reuzepasjournaal op als nieuws. En dan is de cirkel ineens rond, nieuws maken en nieuws worden! Wat heerlijk om als gastdocent zulke leuke dingen te mogen maken. https://www.demaasenwaler.nl/nieuws/algemeen/19598/eerste-editie-reuzepasjournaal-online-